CFO Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

26.05.21 08:36 AM By bmi_admin
cfo_nedir

CFO Nedir?

 CFO kurumların finansal faaliyetlerini yönetmekten sorumlu üst düzey finans yöneticisidir. CFO’nun görev tanımı arasında kurumlardaki nakit akışını ve finansal planlamayı kontrol etmenin yanı sıra kurumun finansal açıdan güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmek ve bu süreçleri düzenleyip güçlendiren eylem planları önermek yer alır.

 CFO’nun kurumdaki rolü bir sayman ve denetçiye de benzemektedir. Çünkü finans ve muhasebe bölümlerini yönetmekten ve şirketin mali raporlarını zamanında ve doğru bir şekilde tamamlanmasından sorumludur. Bir çok CFO’nun muhasebe ve finans departmanları için atadığı ve raporları aldığı sorumlu yöneticileri ekiplerinde yer almaktadır.

CFO Nasıl Çalışır?

cfo_sorumluluklar

 CFO, icra kurulu başkanına ( CEO ) rapor verir. CFO’ların şirketin sermaye yapısı, gelir ve giderlerin yönetimi ve yatırımları ile ilgili sorumlulukları ve kritik katkıları vardır. CFO, diğer üst düzey yöneticiler ile beraber çalışır ve kurumların uzun vadeli başarısında önemli bir rol oynar.

 CFO, CEO’ya fayda-maliyet analizi, gelecek tahminleri ve çeşitli girişimler için fon yaratmada yardımcı olabilir. CFO finans alanında en üst düzey yönetici pozisyonudur ve ileride CEO pozisyonu için en büyük adaylardan biridir.

CFO Görev Tanımları Nelerdir?

cfo_görevleri

Yukarıda anlatmış olduğumuz görev tanımlarını aşağıda yer alan başlıklar altında toplayabiliriz.

Raporlama

 Raporlama, bir CFO’nun en çok iş yüküne sahip olduğu ve zamanın büyük bir bölümünü ayırdığı görevlerinden biridir. CFO’nun ekibinde yer alan profesyoneller, çalışanlar, iş ortakları, araştırma analistleri, hükümetler, düzenleyici kurumlar ve hissedarlar için gerekli olan tüm mali tabloları ilgili mali dönemlerde raporlamalarını yapmaktadır. Bu grup tüm raporlamaları eksiksiz ve doğru zamanda hazırlamak zorundadır.

Likidite

 CFO, kurumun nakit akışını ve finansal taahhütlerini en verimli şekilde yönetebilmesini sağlamaktan sorumludur. Likidite genelde hazine ekibi tarafından yürütülmektedir. Hazine ekibi, borç hesapları, nakit bakiyesi, alacak hesapları ve envanter gibi işletme sermayesini yönetmekle görevlidir. Bunun yanında CFO’lara yatırımları yönetmek ve likidite ile ilgili diğer kararlarda da destek olurlar.

Yatırım Getirisi

 CFO’nun yaptığı üçünçü şey ise, bir kurumun mümkün olan en yüksek riske göre ayarlanmış varlık getirisini ve sermaye ( veya özsermaye ) getirisini kazanmasına yardımcı olmaktır. FP&A ( Finansal Planlama ve Analiz ) ekibinin CFO’nun kurumun gelecekteki nakit akışını tahmin etmesine ve bu doğrultuda fiili sonuçları bütçelenen rapor ile karşılaştırabilmesine yardımcı olmak için geldiği yer burasıdır. Finansal planlama ve analiz ekibi karar vermede ve analitik faaliyetlerde kritik bir rol oynar. 

CFO’nun Diğer Görevleri

 Tabii ki bir CFO’nun görev tanımı bu 3 madde ile sınırlı değildir. Bu maddelere ek, liderlik, tedarikçi ve satıcılar ile müzakere etme, yönetim kurulu ile iletişim kurma ve kurumun misyonunu, vizyonunu, değerlerini ve kültürünü destekleyip geliştirmeye yönelik faaliyetleri de bulunmaktadır.

Lider CFO için Gerekli Temel Beceriler

lider_cfo
"İnsanlar, CFO'nun bir şeye ihtiyacınız olduğunda size yeterli bütçe olmadığını söylemek için orada olduğunu veya basitçe finansal sonuçları olaydan sonra rapor etmek için orada olduğunu düşünürlerdi. Bugünün CFO'ları, sayıları kısan klişeden uzaklaşmalı ve kendilerini şirkette daha stratejik bir oyuncu olarak görmelidir. Bugün CFO'ların yaratıcı olmaları, en iyi uygulamaları anlamaları ve şirket için nasıl daha fazla değer yaratacaklarını bilmeleri gerekiyor. Her zaman birisinin literatürü dengelemesi, rakamları hesaplaması ve kritik rutin görevleri yerine getirmesi gerekecek, fakat CFO rolü bugün hiç olmadığı kadar dinamik." - Bill Tobia, LLR Partners'ın Stratejik Finans Genel Müdürü
cfo_özellikleri

 Değişen dünyada CFO’ların da rolleri temel bir finans yöneticisinden farklı bir boyuta geldi. Temel finans becerileri önemini korusa da CFO’nun sunması beklenen hizmeti sağlamak için başka becerilere de ihtiyaç duyacaktır. Modern bir CFO için gerekli beceri setini dört temel unsurda toplayabiliriz.


Liderlik

 Yöneticinin etkili bir CFO olmak için gerekli liderlik ve iletişim becerilerine sahip olması gerekmektedir. Mantığın sesi olmasının yanı sıra çevresinde yer alan kişilere tavsiye ve öğütler vermelidir. Genellikle ekip çapında dönüşüm programlarına liderlik etmeleri karmaşık ve ayrıntılı verileri açık, kısa ve erişilebilir bir şablona çevirebilmesi beklenir. 

 Bunun yanında belki de en kritik nokta doğru bir ekip kuruyor olmasıdır. CFO, finans faaliyetlerinde yer alan ekiplerin üst düzey bir yetenek setine ve güçlü liderlik özelliklerine sahip üyelerden oluşmasına dikkat etmelidir.

Operasyon

 Kurumlarda yer alan CFO’ların, kurumun endüstrisi ve iş modeli hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu bilgi ile kurumların kararlarının sağlam bir finansal kritere dayandığından emin olmalıdır. Verileri analiz edebilmeli eylem ve karar alma süreçlerinde analitik ve tahmine dayalı senaryolar üretebilmelidir. Bunun yanında CFO sadece geleneksel maliyet kontrol yöntemleriyle değil, aynı zamanda ürün hattı / bölgesel kârlılık analizi ve sektör rakiplerine karşı kıyaslama yaparak üst düzey büyüme fırsatlarını belirlemeli ve kârda iyileştirme sağlamalıdır.

Kontrol

 Yeni kanun, mevzuat ve küreselleşen dünya ile birlikte gelen düzenleyici kararlar, kurumsal riskindoğru bir şekilde değerlendirilmesi, azaltılması ve yasal gerekliliklere uyum sağlanması kurum faaliyetleri açısından önemli bir husustur. Buradaki kurumsal risk ölçümleri CFO görev ve sorumlulukları arasına girer. Kurumsal riski hem finansal hem de ticari açıdan inceleyerek doğru adımları atmalıdır. Bu yüzden CFO, kurumun girişimlerini ve stratejilerini yönetirken kurumsal risk yönetimi, güçlü bir iç kontrol ve finansal raporlama süreçlerini doğru bir şekilde sürdürmeleri gerekmektedir.

Strateji

 CFO stratejilerin geliştirilmesini destekler ve uygulanmasına yardımcı olur. CFO hazırlanan stratejilerin önceliklendirilmesinde ve finanse edilmesinde rol oynar. CFO'nun finans beceri seti, makroekonomik eğilimleri analiz etmek ve tahmine dayalı modelleme oluşturmak için çok uygundur. Bu aynı zamanda stratejinin ve atılacak adımların dışarıda yer alan paydaşlara ve yatırımcılara doğru bir şekilde iletilmesini de içine alır.

Nasıl CFO olursunuz?

cfo_kariyer

 CFO pozisyonu genellikle finans alanında köklü bir geçmişe sahip profesyoneller için ayrılmıştır. CFO’lar üniversitelerinde aldıkları eğitim temelinin yanında kariyerlerini finans ve yönetici gelişim alanındaki eğitim programları ile güçlendirmişlerdir. Birçok CFO, muhasebe, finansal analiz ve bankacılık gibi alanlarda profesyonel geçmişe sahiptir. CFO pozisyonu bir firmada bulunan en prestijli ve yüksek maaşlı pozisyonlar arasında yer almaktadır.

CFO Eğitim ve Gelişim Süreci

cfo_eğitim

 Bahsettiğimiz özelliklerden ve sorumluluklardan yola çıkarak bir kişinin CFO olma yolculuğunda sürekli öğrenerek kendini geliştirmesi gerekmektedir. Finans ağırlık olmak üzere liderlik, dijital dönüşüm ve kurumsal risk gibi alanlarda güncel ve doğru bilgiyi öğrenmenin yanında bu bilgiyi doğru bir şekilde kullanabilmesi gerekmektedir. İnsan kaynakları alanındaki 25 yılı aşkın tecrübesi ve 15 yılı aşkın eğitim hizmetleri tecrübesine dayanarak oluşturduğumuz eğitim programlarımızı aşağıda yer alan başlıklardan ulaşabilirsiniz. 


Geleceğin Lider CFO'ları | Stratejik Finansal Liderlik Sertifika Programı

Kurumsal Risk Yönetimi Sertifika Programı ( Paris Sorbonne University iş birliğiyle )

CFO Summit


Yazar: BMI Business School Ekibi

bmi_admin