MBA ve Executive MBA Arasındaki Farklar

09.05.23 10:09 AM By bmi_admin

Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Günümüzün globalleşen ve dijitalleşen iş dünyasında bilgi ve tecrübe olarak donanımlı, stratejik bakış açısı ve liderlik becerilerine sahip yöneticilere ihtiyaç duyulmakta. Kurumların başarısı açısından, deneyimli iş dünyası profesyonellerinin kendini geliştirmesi yüksek önem taşıyor. Bu noktada yöneticiler için özel olarak tasarlanmış olan Executive MBA programları hem iş dünyası profesyonellerinin kariyer gelişimi açısından, hem de prestijli bir kariyer basamağı olarak ön plana çıkıyor. MBA – İşletme Yüksek Lisans programları ise kariyerinin daha erken basamaklarında olan iş dünyası profesyonelleri için kurumun bütünsel yönetimi hakkında farkındalık kazanmak ve yöneticilik basamaklarına hazırlanmak için önem taşıyor. Gelin bu iki programın farklılıklarına yakından bakalım ve kendilerine özgü özelliklerini inceleyelim. 

MBA (Master of Business Administration) nedir?

MBA konsepti, temelde işletme yönetimi, finans, pazarlama, muhasebe, operasyon, planlama gibi konuları kapsayan bir yüksek lisans programıdır. Özellikle iş dünyasında farklı alanlarda deneyim kazanmış genç profesyonellere, işletme yönetimi konusunda genel bir bakış açısı sunarak, yönetim kadroları için becerilerini ve vizyonlarını geliştirme fırsatı sağlar. Aynı zamanda, yönetim konularında deneyimi olmayan yeni mezunlara da işletme dünyasına giriş yapmak ve kariyerlerinde ilerlemek için gerekli becerileri kazandırmak için bir fırsat sunar. Genellikle iki yıla yakın süren ve tam zamanlı programda katılımcılar mentorluk ve staj fırsatları gibi pratik deneyimler de edinirler.

Üniversiteler tarafından bir lisansüstü eğitim programı olarak sunulan standart MBA programları, genelde üniversite mezunu genç iş dünyası profesyonellerinin tercih ettiği programlardır. Farklı disiplinlerden gelen iş dünyası profesyonellerine özel sektörde ihtiyaç duyacakları işletme yönetiminin farklı alanları hakkında bilgi ve yetkinlik kazandırmayı hedeflemektedir. Bu tip MBA programlarında dersler, diğer yüksek lisans programları gibi, hafta içerisinde full-time / tam zamanlı takip edilecek şekilde hazırlanmıştır. MBA programı iş dünyasında kariyer yapmak isteyenler için önemli bir adımdır. İşletme yönetimi konularında genel bir eğitim alarak kariyer fırsatlarını artırır. Ayrıca, uluslararası işletmelerde çalışmak isteyen öğrencilere küresel bir bakış açısı kazandırmak için birçok program uluslararası staj ve çalışma fırsatları sunar. MBA programları, bu özellikleri ile katılımcı profili, program yapısı ve eğitim hedefleri açısından incelediğimizde Executive MBA programlarından ayrılmaktadır.

Executive MBA Programının Geleneksel MBA Programlarından Farklılıkları Nelerdir?

Yöneticiler için İşletme Yüksek Lisansı anlamına gelen, Executive MBA (EMBA) programları ise, deneyimli iş dünyası profesyonelleri için özel olarak tasarlanmış ve hali hazırda kurumlarda yönetici seviyesinde çalışanları hedefleyen yüksek lisans programlarıdır. İşletme yönetimi alanında daha derin bir anlayış, liderlik becerileri ve gelecek trendleri hakkında farkındalık kazandırmak üzere tasarlanan EMBA programları, hali hazırda yoğun bir iş ajandası bulunan profesyoneller için esnek bir takvim ile hazırlanmıştır; eğitim ve iş hayatı arasında denge kurabilmelerini hedefler. Deneyimli profesyoneller ve yöneticiler için ileri düzeyde yönetim ve liderlik becerileri kazandırmak, networking ve tartışma ortamı sağlamak, vaka analizleri üzerinden bakış açılarını genişletmek üzere tasarlanmıştır.


EMBA programlarında dersler, iş hayatına aktif olarak devam ederken takip edilmesine olanak sağlaması için akşam saatlerinde veya hafta sonu olacak şekilde yarı zamanlı / part-time olarak takvimlendirilir. 


EMBA programları ile geleneksel MBA programları arasındaki farklar şunlardır:

  • Öğrenci Profili: EMBA programları genellikle daha fazla iş deneyimine sahip öğrenciler tarafından tercih edilir. Bu programlar, çalışan profesyoneller için tasarlanmış olduğundan, öğrencilerin işletme yönetimindeki gerçek dünya tecrübelerini program içine dahil etmektedir. Genellikle EMBA programlarının kabul koşullarından en az 8 yıl iş deneyimi aranır.
  • Program Süresi: EMBA programları, genellikle geleneksel MBA programlarından daha kısa sürede tamamlanabilir. EMBA programları genellikle hafta sonları, akşamları veya yoğun bir iki haftalık bir programa bölünmüş şekilde sunulur. Bu sayede, yoğun iş ajandasına sahip yöneticilerin dersleri takip etmeleri kolaylaşır.
  • Ders Programı: EMBA programları, geleneksel MBA programlarından farklı olarak, işletme yönetimi konusundaki ileri düzey dersler ve ağırlıklı vaka analizleri içerir. Öğrenciler, işletme stratejisi, liderlik, pazarlama, finans ve muhasebe konularında daha derinlemesine bir anlayışa sahip olurlar. Uygulamaya yönelik dersler ile hali hazırda sahip oldukları bilgiyi birbirleri ile tartışarak genişletme fırsatı yakalarlar.
  • Kariyer Gelişimi: MBA programları, yeni mezun ve genç profesyonellerin kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Fakat EMBA programları ise belirli düzeydeki yöneticileri üst yönetim kadrolarına hazırlamak ve stratejik bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir. 

Executive MBA Programları Kimin İçindir? 

Executive MBA programlarının hedef kitlesini temel üç kategoride özetleyebiliriz;

  • Kurumlarda hali hazırda yönetici veya yönetici adayı olarak çalışmakta olup, üst düzey yönetim kadroları için hazırlananlar – kurumları tarafından bu kadrolar için aday gösterilenler.
  • Kurumlarda hali hazırda yönetici olarak çalışmakta olan, fakat farklı departmanlar / iş birimleri hakkında bilgi ve yetkinlik geliştirmek, böylelikle akademik ve profesyonel donanımını güçlendirmeyi hedefleyen yöneticiler.
  • İşletme sahipleri, genel müdürler, yönetim kurulu üyeleri, girişimciler, aile şirketlerinde ikinci – üçüncü kuşak olarak görev alanlar, ve bu bakımdan yönetim becerilerini geliştirmek – iyi bir iş ağının içerisinde yer almayı hedefleyenler.

Bununla birlikte, aşağıda bahsedilecek başvuru kriterleri doğrultusunda, EMBA programlarının genel katılımcı kitlesi şu şekilde ön plana çıkmaktadır;

  • Ortalama 8 – 12 sene profesyonel iş tecrübesine sahip,
  • Hâlihazırda orta ve üst düzey yönetici koltuklarında çalışmakta olan, 
  • Prestijli bir üniversitenin ilgili alanlarından en az lisans programı mezunu,
  • Kariyerindeki başarıları ile dikkat çeken, güçlü bir özgeçmişe sahip profesyoneller,

 

Özellikle mühendislik, hukuk, iletişim, sosyal bilimler gibi farklı alanlarda lisans eğitim almış kişilerin, yönetim kadrolarına hazırlanması için EMBA programlarına katılımı kesinlikle önerilmektedir. 

Executive MBA Programlarında Başvuru Kriterleri 

EMBA programları öğrenci kabulü açısından sıkı başvuru kriterleri ve öğrenci alım süreçlerine sahiptir. Standard MBA programlarında başvuru koşulları genelde yüksek lisans programlarının başvuru koşulları ile benzerlik göstermektedir ve bu bakımdan genç iş dünyası profesyonellerinin katılımına uygun programlardır. Fakat EMBA programlarında, başvuruların programa kabul edilmesi noktasında başta iş deneyimi olmak üzere çeşitli kriterlere dikkat edilmektedir. Hemen her EMBA programı, başvurunun dikkate alınması için üniversite mezuniyetinden sonra en az beş yıl gibi bir iş deneyimi talep etmektedir. Fakat bu programa başvuru için azami bir kriter olarak görülmektedir. Bu bakımdan, prestijli EMBA programları, en az iki yılı yöneticilik deneyimi olmak üzere, ortalama 10 yıl iş tecrübesine sahip, başarılı ve güvenilir bir kariyeri olan profesyonellerin başvurularını programa kabul etmektedir.


Bu noktada, özellikle Avrupa ve Amerika’daki prestijli EMBA programları başvuru sürecinde, özgeçmiş, üniversite transkripti, referans mektubu, iş dünyasındaki başarılarını özetleyen niyet mektubu ve GMAT, GRE gibi işletme bilgisini ölçen çeşitli sınav sonuçları talep etmektedir. Ayrıca birçok program, bütün bu belgelerin yanı sıra yüz yüze mülakatlar gerçekleştirerek programa kabul edecekleri öğrencileri sınırlı kontenjan bünyesinde kabul etmektedir. 

International Executive MBA | IAE Paris Sorbonne Business School & BMI Business School Istanbul

Paris Sorbonne Üniversitesi'nin resmi iş okulu olan IAE Paris Sorbonne Business School ve BMI Business School İstanbul iş birliğinde düzenlenen International Executive MBA Programı; lider yöneticiler geliştirmek için özel olarak hazırlanmış, uluslararası anlamda geçerliliğe ve tanınırlığa sahip resmi bir Yöneticiler için İşletme Yüksek Lisans / Executive Master of Business Administration Programıdır.


Global akademik standartlarda hazırlanmış olan eğitim içeriği, Avrupa’dan ve Türkiye’den alanında uzman dünyaca ünlü akademisyenlerden oluşan eğitmen kadrosu ve sunduğu eşsiz networking ortamı ile uluslararası anlamda prestijli bir Executive MBA Programı olarak kurgulanmıştır. Program, eğitim seanslarının yanı sıra; lider firmalarının üst düzey yöneticileri ile deneyim paylaşımı seansları, eğitim modüllerine eşlik edecek yönetim simülasyonları, liderlik / kişisel gelişim koçluk seansları ve takım uygulama çalışmaları katılımcılara ile benzersiz bir gelişim yolculuğu sunmaktadır. 


Program başarıyla tamamlayan katılımcılar, global anlamda geçerliliğe ve tanınırlığa sahip, yüksek prestijli Paris Sorbonne Üniversitesi’nin resmi Executive MBA Diplomasına / Yüksek Lisans Derecesine hak kazanırlar


Eğitim hakkında detaylı bilgi almak için www.bmieducation.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

bmi_admin