Online Eğitim Türleri

22.12.20 10:44 AM By bmi_admin

Online Eğitim Programları

 Pandeminin getirdiği koşullar doğrultusunda 2020 yılı online eğitimin zirve yaptığı yıl oldu. İlkokullardan Üniversitelere kadar tüm eğitim kurumları mecburiyetten de olsa online eğitime yönelirken, kurumsal firmaların akademileri veya iş dünyasına yönelik sertifika ve eğitim programı sunan kurumlar da hızlı bir şekilde eğitim hizmetlerini online platforma taşımak durumunda kaldı.

 Online eğitim programlarının etkinliği halen tartışmalı olmasına rağmen iş dünyası profesyonelleri için büyük avantajlar da sağlıyor. Online eğitim ile zaman ve mekan kısıtlamalarının kalkması, yoğun iş temposundan geride kalınmadan, iş dünyası profesyonellerinin bilgi ve becerilerini geliştirmelerine, güncel trendler hakkında eğitim almalarını oldukça kolaylaştırıyor. Bunun, kariyerlerinin her aşamasındaki insanlar için neden bu kadar heyecan verici ve erişilebilir bir seçenek olduğunu anlatmak adına bu yazımızı kaleme aldık. Online Eğitim türlerini genel başlıklar altında inceliyor olacağız.

Online Eğitim Türleri

 Online Eğitim, eğitim almak isteyen kullanıcıların internet üzerinden kurslara katılmalarına izin veren bir eğitim aracıdır. Konferans salonlarını veya sınıflara gitmelerine gerek olmadan kendi evlerinin rahatlığında istedikleri eğitimi alabilirler.

 Aslında online eğitim başlığı altında çevrim içi olarak ulaşılabilen bir çok farklı tipte eğitim programı bir arada belirtiliyor. Fakat online eğitimler süre, format, içerik, belgelendirme gibi özellikleri açısından bir çok farklılık gösteriyor. Aslında online eğitim programlarını şu alt başlıklara ayırmak mümkün; 

Online Self-Paced Programs / Kendi Kendine Öğrenme Programları

 Bu tip online eğitim programları, daha önce kaydedilmiş eğitim içeriklerine online tabanlı olarak ulaşılarak, katılımcının eğitimi kendi kendine takip ettiği programlardır. Böylelikle zaman ve mekanı tamamıyla katılımcının belirlediği, önceden hazırlanmış içerikler (video, doküman, text) üzerinden bireysel olarak takip ederek eğitimi tamamladığı programlar hazırlanıyor. Program içeriğine göre birkaç haftalık veya aylık eğitim programları sunulabiliyor. Bu tip eğitim programlarının temel avantajı, diğer tipteki online eğitim programlarına göre oldukça uygun fiyatlardan sunulması denebilir. Genellikle soru sorma, interaktivite gibi özelliklerin ortadan kalkması ve bireysel motivasyonun önemi bu tip programların dezavantajını oluşturuyor. Ayrıca eğitim içerikleri geniş kitlelere hitap etmesi açısından genellikle yüzeysel, temel bilgileri içerecek şekilde tasarlandığından, ilgili konuda uzmanlık kazandırmaktan uzak kalabiliyor. Program sonunda kazanılan belge / sertifika da nitekim ilgili alandaki yetkinliği kanıtlamada eksik kalabiliyor. 

Video-Based Learning / Video Tabanlı Öğrenme Programları

 Kendi kendine öğrenme programlarına benzer biçimde işleyen bu eğitim programlarında, katılımcı yine önceden kayıt edilmiş videolar üzerinden eğitimi takip ediyor. Katılımcılardan izlediği videolar doğrultusunda çeşitli oyunlaştırma teknikleriyle belirli aksiyonlar alması veya çeşitli soruları cevaplaması isteniyor. Zaman ve mekan avantajları bu programlar için de geçerli, fakat eğitim içerikleri yine ilgili konuda uzmanlık kazandırmaktan uzak kalabiliyor. Online olarak çok uygun fiyatlardan ulaşılabilen bu eğitim programları genellikle ilgili alanda temel bir farkındalık kazandırma amaçlı kurgulanıyor. Program sonunda kazanılan belge / sertifika, ilgili videoları izlediğinizi ve bu alanda bir farkındalık kazandığınızı gösterecek oranda etkili olabiliyor. 

Micro Learning Programs / Mikro Öğrenme Programları

 Kendi-Kendine Öğrenme ve Video Tabanlı Öğrenme metodlarının kullanıldığı bu tip programlarda benzer önceden kayıt edilmiş içerik ve eğitim takip yapısına sahip. Fakat bu sefer eğitim içerikleri çok daha odaklı bir konuda, kısa içeriklerden oluşmakta. Bu açıdan tek spesifik bir konudaki bilgi ve becerinizi geliştirmek açısından faydalı olabiliyor. Özellikle bilgi teknolojileri alanındaki, teknik eğitimler açısından uygulamaları gösterme açısından – bireysel beceri gelişiminize katkı sağlayan eğitimler olduğu söylenebilir ve fiyatları da diğer online programlara göre oldukça uygun. Fakat eğitimlerin hedefi gereği kapsamlı olmadığını ve ilgili alanda derinlemesine yetkinlik kazandırmadığını vurgulamakta fayda var. 

Online Instructor-Led - Virtual Classrom Programs / Sanal – İnteraktif Sınıf Programları 

 Bu tip online eğitim programları, genellikle bir takvime bağlı kalınarak online tabanlı, canlı – interaktif sınıflarda eğitmen önderliğinde yürütülen eğitim programlarıdır. Böylelikle katılımcı belirli bir zamana / takvime bağlı kalıyor fakat mekan olarak eğitime dilediği yerden ulaşabiliyor. Online eğitim olması açısından zaman ve takvim katılımcıların ve eğitmenin programına göre kolaylıkla ayarlanabilmesi yine de sınıf-içi eğitimlere göre büyük oranda esneklik sağlıyor. Yine de bu tip programların temel dezavantajının, online eğitimin getirdiği zaman ve mekan konusundaki esnekliğin kısıtlanması olduğu söylenebilir. Gerek katılımcılar arasında, gerek eğitmen ve katılımcı arasında soru sorma, tartışma, interaktivite gibi özellikler böylelikle aktive edilmiş oluyor, bir nevi sınıf-içi eğitim ortamı online platforma taşınıyor, böylelikle katılımcıların bireysel motivasyonu da daha yüksek oluyor. Eğitim içerikleri sunulan programın uzunluğu ve kapsamına göre detaylı, uzmanlık kazandıracak derecede derinleştirilebiliyor.  Bu açıdan program sonunda kazanılan belge / sertifika da ilgili alandaki yetkinliği kanıtlamak açısından daha çok değer görüyor diyebiliriz. Bu tip online eğitim programlarının katılım ücretleri diğer online eğitim programların göre daha yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. 

Custom e-Learning Programs / Özel Tasarım Programlar

 Yukarıda belirtilen tüm metodların karıştırılarak kullanılabildiği bu eğitim programlarında, katılımcı kitlenin ihtiyacına göre özel eğitim programları dizayn edilebiliyor. Genellikle “Sanal – İnteraktif Sınıf Programı” eğitimin ana motorunu oluşturuyor, eğitmen bir yandan düzenli canlı – sınıf eğitimlerinde katılımcılarla buluşup eğitimi yürütürken, bir yandan haftanın geri kalanı için diğer online eğitim metodlarını kullanarak ödevler, takip edilecek içerikler, grup çalışmaları oluşturup paylaşabiliyor. Bu tip eğitim programları genelde kurumlar özelinde – 20 kişilik gruplar için özel olarak dizayn ediliyor. Program kapsamı ve özel dizayn olması açısından fiyatları proje bazlı belirleniyor ve diğer eğitim programlarına göre çok daha  yüksek oluyor. 

BMİ Business School Online Eğitimleri

Dünyamızı saran corona virüsü ile birlikte BMİ olarak tüm eğitimlerimizi ve zirvelerimizi online ortama taşıdık. Kullanıcıların verimli bir online süreç yaşayabilmesi adına gerekli teknik ve donanımsal alt yapımızı güçlendirdik. Kariyerinize değer katmak için aşağıda yer alan programlarımızı inceleyebilirsiniz; 


Open Platform (Genel Katılıma Açık / Uzmanlık Eğitim Programları)

Executive Education (Yönetici Gelişim Programları)

Summit & Conferences (Üst Yönetim Zirveleri & Uzmanlık Konferansları)

Custom / Corporate Programs (Kuruma Özel / Kurumsal Eğitim Çözümleri)


Yazar : Bmi Business School Ekibi

bmi_admin