Y Kuşağı Liderler

07.04.23 11:56 AM By bmi_admin

Geleceği Şekillendirenler “ Y kuşağı liderler”

Uzun yıllardır kuşakları ve aralarında olan anlaşmazlığı konuştuk, en iyi iletişim nasıl olabileceğini tartıştık. Kuşakları anlamaya çalıştık. Bazen başarılı olduk. Bazen yönetemedik.

 

Artık görüyoruz ki; günümüzde, takım çalışmasına önem veren , fikirleri önemsenen, dinlenen, açıkçası iş süreçlerine herkesi dahil eden liderler en başarılı liderler olarak ortaya çıkıyor.  Sadece kendi bildiğini  doğru sayan, bireysel kararlar veren ve yeniliklere direnç gösteren liderler tarihin tozlu sayfalarında yer alacaklar. Üstelik bu tarih çok da eski bir zaman dilimi ile ifade ediliyor olmayacak. Belki de şimdi bu sayfalarda yerlerini aldılar.

 

Y kuşağı takdiri hak eden bir kuşak olarak karşımıza çıkıyor. Bilindiği varsayılanın aksine takım çalışmasında aldıkları etkin rol ve sürdürülebilir başarı içeren çalışmalarını kendi araştırma ve değişime öncülük yetkinliklerini ekleyerek  liderlik yeteneklerinde göstermiş oldular. Günümüzde bir çok kurum Y kuşağına yönelik koçluk, mentör atama ya da yönlendirme çalışmaları yapmıştır.  Y kuşağı kendilerinde var olan  yetkinlikler ile geleceğin liderleri oluyorlar. Devamında gelen Z kuşağı için de bunun çok değerli ve  önemli bir avantaj olduğunu hissetmek gerekir.

 

Nelerde Çok İyiler?

 

Kapsayıcı İletişim

Y kuşağının liderlik ettiği kurumlarda birlikte çalışma hayatının çok daha fazla insani olduğunu belirtmek gerekir. Y kuşağı liderlerin önemli özelliklerinden biri esnek olmaları ve devamında gelen yargılamadan dinleyebilme yetkinlikleridir.  Eşitlikçi ve kapsayıcı bakış açısıyla oluşturdukları anlayış sayesinde önceki kuşakların kurumlarda takımları ile kurdukları resmi ilişkilerin yerini daha samimi ve kişisel ilişkilere bıraktığını gözlemliyoruz. Bu durumda, Z ve gelecekte iş yaşamı içerisinde yer alacak olan Alfa kuşaklarının daha kolay iletişim kurabildiği liderleri tercih etmesi de artık sürpriz olarak düşünülmemeli.

 

Değişime Öncülük

Y kuşağının liderliği ve iş yaşamında yer alması ile çalışma ortamı olumlu olarak etkilendi. Dar kalıpları yok. Değişim kimileri için kaygı vericidir. Kimleri derken kastettiğimiz ise önceki kuşaktan liderler. Hala katı kurallar ile yönetmeye çalışan, kendi bildiklerini sürdürmeye, yeniliklere kapalı olmaya devam eden ve Y başta olmak üzere kendinden sonra gelen kuşakların içinde doğduğu dünyayı iyi analiz edemeyen, dolayısıyla da değişime direnmeye devam edenler. Oysa Y kuşağı yeniliğe karşı duran hiyerarşiye adapte olmayı istemedi. Davranış kodu böyle olmadı. Bunun için de herkesi, takımlarını, bütünü değişime çağırıyor. Bu durumda yeniliklerde peşinden geldiği için takımı ve kurumunu değişim ile sürdürülebilir gelecek başarısına hazırlayabiliyor.

 

Teknoloji

Y kuşağı teknolojiyi iyi kullanan kişiler olarak tanımlanmaktadırlar. Bu durumda rahatlıkla Y Kuşağı için teknolojik olarak gelişmiş bireylerin oluşturduğu bir kuşaktır diyebiliriz. Y kuşağı liderleri teknoloji kullanımı ile kendinde var olan ve oluşmuş olan  yaratıcı fikirleriyle de iş yaşamındaki projelere katkı sunan liderler olmaktadırlar.

 

Sonuç olarak Y kuşağı, dünyadaki gelişmelere hiçbir şekilde kapalı olmadığı gibi tüm dünya genelinde ne olup bittiğini öğrenme eğilimindedir. Bununla birlikte yaşamları süresince gerek seyahat gerekse medya ve internet erişimleri yoluyla farklı insanlarla karşılaştıkları için kazanılan en belirgin davranış kodu olarak  kültür, ırk, yaşam seçimi tercihleri gibi çeşitliliklere karşı önceki kuşaklardan çok daha fazla hoşgörü ile yaklaşmaktadırlar.

 

Geleceği bugün şekillendiren Y Kuşağı Liderleridir. Gelecek Z ve Alfa kuşakları için yol gösterici olacaklardır. 


BMI - Etkin Yöneticilik & Liderlik Sertifika Programı


BMI tarafından düzenlenen etkin yöneticilik & liderlik sertifika programı, iş dünyasındaki genç profesyonellerin liderlik rollerine hazırlanması için gereken yetkinlikleri kazandırmayı hedefliyor. Genç yöneticilere ve yönetici adaylarına, günümüz etkin yönetim tekniklerini ve liderlik yaklaşımının aktararak, uygulama ve vaka analizlerine dayanan çalışmalarla katılımcıların becerilerini geliştirmeyi hedefleyen eğitim programı genel katılıma açık olarak senede 4 kez düzenlenmekte.

bmi_admin