Siber Güvenlik Uzmanı İhtiyacı Büyüyor

17.12.20 09:50 AM By bmi_admin

Siber Güvenlik Nedir?

 Siber güvenlik, ağları, cihazları, programları ve verileri saldırı, hasar veya yetkisiz erişimden korumak için tasarlanmış teknolojiler, süreçler ve uygulamalar bütünü anlamına gelir. Siber güvenlik, bilgi teknolojisi güvenliği olarak da adlandırılabilir.  Uygulama, bireyler ve kuruluşlar tarafından veri merkezlerine ve diğer bilgisayarlı sistemlere yetkisiz erişime karşı koruma sağlamak için kullanılır.

 Siber güvenlik uygulamasının amacı, bilgisayarlar, sunucular, ağlar, mobil cihazlar ve bu cihazlarda depolanan veriler için kötü niyetli saldırganlara karşı iyi bir güvenlik duruşu sağlamaktır. Siber saldırılar, bir kuruluşun veya kullanıcının hassas verilerine erişmek, silmek veya gasp etmek için tasarlanabilir.

 Siber güvenlik, siber saldırılar için yeni yollar açan teknolojilerin gelişmesiyle birlikte sürekli değişen bir alandır. Kurumlar ve hizmetler, kuruluşları, çalışanları ve bireyleri korumak için  siber güvenlik araçları, eğitimrisk yönetimi yaklaşımları ve teknolojiler değişip geliştikçe sistemlerini sürekli olarak güncellemelidirler.

Siber Güvenlik ve Sektörel Analiz

 Sektördeki kar amacı gütmeyen kuruluşlardan biri olan ISC2 , salgın nedeniyle siber güvenlik yetenek açığının ilk kez küçüldüğünü, ancak kuruluşların yarısından fazlasının siber güvenlik personeli eksikliğinden dolayı hala risk altında olduğunu öne sürüyor.

 Sektör yıllardır, kalifiye siber güvenlik uzmanlarının sayısı ile firmalardaki açık pozisyonların sayısı arasında büyük bir boşluk oluştuğundan yakınıyor.

Ancak ilk defa bu boşluk küçülüyor gibi görünüyor. (ISC) 2’nun “Siber Güvenlik İş Gücü Çalışması” anketine göre, haftalık sahada çalışan siber güvenlik uzmanı sayısı  3,5 milyon bununla birlikte  700.000 çalışanlık istihdamın artışı geçen yıl ki %25’lik iş gücü tahminlerinin üzerinde yer almakta.

 Bu araştırma sonuçları , geçen seneki Cybersecurity Ventures tarafından yapılan 2021 yılına kadar küresel olarak 3,5 milyon siber güvenlik çalışanıaçığı tahmininkiyle eşleşmektedir.

 (ISC) 2 kurumu, siber güvenlik alanında çalışan kişileri düzenli olarak araştırmaktadır. En son yapılan ankette yer alan  çalışan grubu, zamanının% 25'ini siber güvenliğe harcadığını iddia eden 3.790 katılımcıdan oluşmaktadır. Yanıt verenlerin yarısından fazlası (% 56), siber güvenlik personeli eksikliğinden dolayı kuruluşlarının risk altında olmaya devam ettiğini söyledi. Hem nitelikli profesyonellerin eksikliği hem de siber güvenlik çabaları için finansman eksikliği ile ilgili korku, sektöre nüfuz etmeye devam ediyor. Cevap verenlerin % 56’sı  personel harcamalarından endişe duyduklarını,% 51'i teknoloji harcamalarından endişe duyduklarını söyledi.

 Rakamlar, siber güvenlik konusunda sektörün ve çalışanların daha uzun bir yolu olduğunu gösteriyor. Örneğin, (ISC) 2, bu rakamlardan yola çıkarak, "Kurumların kritik varlıklarını etkin bir şekilde savunmak" için işgücünün ABD'de% 41 ve Dünya çapında% 89 büyümesi gerektiğini söylüyor.

 Rakamlar yalnızca üç aylık bir örneklem olsa da, devam eden salgın, boşluğu bir şekilde azaltmaya yardımcı oldu. Öngörülebilir gelecekte her zamankinden daha fazla çalışanın uzaktan çalıştığı COVID-19, veri riski için yeni bir yol ve dolayısıyla koruyuculara ihtiyaç duyuyor.

Ülkemizde ve dünyada bu denli bir açığın olduğu sektör, çalışanlara yeni bir kariyer fırsatı sunuyor. Alanında uzmanlaşmak isteyen bir çok insan bu alanda kendini geliştirmek adına bir çok seçeneğe başvurmaktadır. Sektör liderleri ile yapmış olduğumuz sohbetlerde bu alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin sektörün taleplerini yeterince karşılayamadığından dert yanmaktadır. Siber güvenlik sürekli öğrenen ve gelişen bir alan olduğu için kişilerin yeni kavramları sektörün talepleri ile birleştirebiliyor olması gerekmektedir.

 Bu konuda eğitim veren çok fazla kurum olduğu fakat bu kursların çoğunun nitelikli bir eğitim veremediği görülmektedir. BMİ bu konuda sektörün ve siber güvenlik alanında kariyer yapan çalışanların ihtiyaçlarını dinleyerek alanında uzman, eğitimci yetenekleri gelişmiş, sektörün önde gelen kişileri ile eğitimlerini iş dünyasına sunmaktadır. Eğitimin sonunda gerekli şartları sağladığınızda iş dünyasının önem verdiği BMİ Business School sertifikasına sahip olmuş olacaksınız.


Siber Güvenlik Eğitimi hakkında detaylı bilgi almak için : Tıklayınız.


Yazar : BMI Business School Ekibi

Kaynak :ISC2 

bmi_admin