WhatsApp, Telegram veya Signal kullanıyorsanız bu güvenlik ayarlarına dikkat edin.

26.01.21 02:21 PM By bmi_admin
Whatsapp kullanıcı sözleşmesi

WhatsApp Gizlilik Sözleşmesinin Etkileri

WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesini açıklamasından sonra kullanıcılar daha güvenli uygulamaları aramaya başladılar. Bu uygulamalar arasında Telegram ve Signal dünyada popülerliğini giderek arttırıyor. Bununla birlikte verilerinizi güvence altına almak için bu uygulamalarda da belirli güvenlik ayarlarını yapmanız gerekmektedir.


Siber Güvenlik Uzmanı Zak Doffman, Telegram ve Signal’ın geleneksel programlardan daha güvenli olmasına rağmen, bu programlarında WhatsApp gibi otomatik gelen ayarlarını değiştirmek, kişisel verilerinizi korumak adına önemli bir adım olacaktır.


Artık hepimizin telefonlarında yer almaya başlayan bu programlarda tavsiye edilen güvenlik ayarlarını başlıklar halinde inceleyebiliriz.

whatsapp gizlilik sözleşmesi
WhatsApp resmi twitter hesabından konuya lişkin bu gönderiyi yayınladı.

WhatsApp Güvenlik Önlemleri

whatsapp

WhatsApp mesajlarınız uçtan uca şifrelenmektedir fakat problem bu kısmı değil. Zak Doffman şöyle diyor; burada asıl sorun metadata kullanımı. Mesajlarınız, mesajlarınızı paylaştığınız kişiler, rehberiniz ve cihaz bilgileriniz bu metadata’lardan bir kaç tanesidir.


WhatsApp kullanmaya devam edebilirsiniz fakat aşağıda yer alan güvenlik ayarlarını yapmanız gerekmektedir;


  • Bilinmeyen bağlantılar ve dosya ekleri gibi kötü amaçlı içeriklerden kaçının.
  • Size gelen görüntülerin otomatik bir şekilde kaydedilmesi seçeneğini devre dışı bırakın.
  • Hackerların hesabınızı ele geçirmesini engellemek için iki adımlı doğrulama sistemini aktif hale getirin.
  • Yedeklemeleri kapatın. Mesajlarınız gönderim esnasında korunmasına rağmen sohbet geçmişinizi Apple veya Google bulut sistemine yedeklemek için eğer WhatsApp seçeneğini kullanırsanız yedeklediğiniz bu sohbetler uçtan uca şifreleme ile korunmayacaktır. Zak Doffman bu konunun en kritik noktalardan biri olduğu konusunda uyarıyor.

Telegram Güvenlik Önlemleri

telegram

Telegram uygulaması da WhatsApp gibi girişte telefon numaranızı istiyor ve bir kod gönderiyor. Gönderilen kodu girip hesabınızı aktif hale getiriyorsunuz. Doffman bu kodun çalınması durumunda birinin hesabınızı ele geçirebileceği konusunda uyarıyor.


Telegram uygulamasını güvenli kullanmak için aşağıda yer alan ayarları güncelleyebilirsiniz;


  • İki aşamalı doğrulama seçeneğini etkinleştirin. Ayarlar kısmına girdiğinizde gizlilik ve güvenlik bölümü karşınıza çıkacaktır. Yapmanız gereken buraya girip bir şifre eklemek sonrasında hesabınız çift taraflı koruma altına girecektir.
  • Gizlilik ayarlarını değiştirin. Gizlilik bölümünde sizinle yalnız kişilerinizin iletişim kurmasını, listenizde olmayanların sizlerle iletişime geçmemesi seçeneğini aktif hale getirin. Aynı bölümde profilinizi kimlerin görüntüleyebileceği, durumunuz (çevrimiçi, meşgul, dışarıda vb.) ve sizi gruplara kimin ekleyeceği gibi durumları da kısıtlayabiliyorsunuz. Aniden kendinizi onlarca grup içinde bulabilirsiniz bu ayarları yapmakta fayda var.
  • Bir kilit kodu kullanın. Sizin dışınızda hesabınıza giren veya girebilecek olan var ise kilit kodu kullanabilirsiniz. Özellikle masaüstü sürümlerini kullandığımız uygulamalarda bu önemli bir husus haline geliyor.
  • Hesabınızdaki aktif oturumları inceleyin. Böylelikle hesabınıza sizin haricinizde cihaz girişlerini görebilirsiniz.
  • Gizli sohbetler ve uçtan uca şifreleme. Telegram bir cihazdan diğerine gizli mesajlaşma imkanı sunar. Gizli bir sohbet başlatmak için normal sohbet penceresinde bulunan ayarlardan gizli sohbeti başlat seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
  • Kendi kendine yok etme(Self-desturiction) seçeneğini aktif hale getirin. Bu sayede gönderimleriniz belirli bir süre sonra kendiliğinden yok olacaktır.

Signal Güvenlik Önlemleri

signal

Elon Musk’ın önerisi ile yükselen Signal diğer uygulamalarla benzer avantajları sunmaktadır. Bu uygulamanın da getirdiği risklerden korunmak için aşağıdaki ayarları güncellemelisiniz.

  • Kayıt Defteri Kilidi(Registry Lock) seçeneğini etkinleştirin. Bu hesabınızın çalınması durumunda başkalarının konuşma geçmişinize olan erişimini engeller.
  • Uygulama dışından ekran görüntülerini (screenshot) kapatın.
  • Ön izleme seçeneğini kaldırın. Böylelikle siz haricindeki kişiler kilitli ekranınızda yer alan mesaj ve görüntülerinize ulaşamayacaktır.

Son Tavsiye

Doffman şunları söylüyor; Evet WhatsApp, Telegram ve Signal gibi uygulamalardan daha fazla veriyi kullanabilir fakat Facebook, Messenger, İnstagram, Snapchat, Google ve TikTok gibi bir çok uygulamadan daha fazla veriye erişemez. Öyleyse diğer uygulamalardan kaçınmadığınız sürece WhatsApp sizin en büyük sorununuz olmayacaktır.

Doffman asıl amacın Fcebook, WhatsApp ve İnsatagram’ın entegre bir şekilde çalıştığı tüm kullanıcıları bir araya getiren harika bir entegre mesajlaşma devi yaratmak. Bu proje kullanıcıların güvenliği açısından şu an konuştuğumuz sözleşmeden daha ciddi bir sorun yaratacaktır.


Siber Güvenlik Alanında daha fazla bilgi ve sertifikalı eğitim için tıklayınız.


Kaynak: Entrepreneur

bmi_admin