Doğru Tedarikçi Seçiminin 4 Aşaması

22.01.21 08:46 AM By bmi_admin
Lojistik, Satınalma, Tedarik Zinciri Yönetimi Eğitimi

Tedarikçi ve Tedarik Zinciri Yönetimi

 İşletmelerin girdi olmadan, dolayısıyla tedarikçi olmadan süreçlerini yönetiyor olması çok zordur. Tedarikçilerin tamamı aynı öneme sahip olmasa da bazı tedarikçilerin mali sonuçlara olan etkisi hayati bir öneme sahiptir. Doğru bir tedarik zinciri kurmak işletmeniz için kilit bir yapı niteliği taşımaktadır.

Bu süreçleri müzakere yoluyla çözümlemek doğru ve kaliteli ürünleri en iyi fiyatlarla elde etmenizi sağlayacaktır.

Tedarikçi seçiminde dikkate almanız gereken bir çok faktör vardır. Bunların başlıcaları;

  • Fiyat
  • Ödeme Koşulları
  • Kalite
  • Hizmet

Bir karar vermeden önce bu koşulların dengesi iyi ayarlanmalıdır. Kalite iyi değilse harika bir fiyat ve hizmet almanızın bir önemi yoktur. Bu durum kısa ve uzun vadede ürün kalitenizin düşmesine ve müşteri kaybına yol açacaktır.

Tedarikçi seçiminden önce size anlatacağımız 4 aşamalı formülü dikkatli bir şekilde uygulamak en iyi anlaşmayı yapmanızı sağlayacaktır

1-) Tedarikçi Arama

Tedarikçileri bulmak için kullanabileceğiniz iki temel kanal ve bunların alt kanalları bulunmaktadır.

    • İnternet
    • Genel Basın
  • Televizyon, radyo ve basılı yayın organları.
  • Şirketin faaliyette olduğu sektöre yönelik yayın yapan blog,dergi, gazete ve web siteleri.
  • KAP ve benzeri platformlarda açıklanan mali rapor ve tablolar.
  • İşletmenin bulunduğu alanda hazırlanan fuar ve sergiler.
  • İş ve meslek birlikleri.
  • Ticaret Odaları
  • Kamu kurumlarının veritabanları (bakanlıklar, özerk topluluklar, belediye binaları, üniversiteler, resmi kurumlar vb.)
  • Veri tabanı işleme konusunda uzmanlaşmış şirketlerden alınan raporlar.
  • Ürün veya hizmette uzmanlaşmış kurum çalışanlarından alınabilecek kurum içi bilgi ve geri dönüşler.

2-) Tedarikçiden Bilgi Talebi

Yukarıda belirtilen yollarla edinmiş olduğunuz bilgilere ek sizin de bilgi talebinde bulunmanız gerekmektedir. Bu eylem potansiyel tedarikçileriniz ile ilk teması kurmak için çok etkili bir yöntemdir. 

Bu aşamayı geliştirmek için en sık kullanılan yöntemler;

 

Ticari Temsilci Ziyaretleri: Satıcılar ve üretici temsilcileri ile yapılacak görüşmeler size sağlanan en değerli bilgi kaynağı olabilir. Satış temsilcilerine karşı mümkün olduğunca nazik, dostane ve dürüst yaklaşan tedarikçiler ile iyi ilişkiler kurmak çok değerlidir. Sizin doğrudan soracağınız sorular fiyat, kalite ve diğer rakiplerinizin nasıl aksiyon aldığı gibi konular hakkında en faydalı veriyi almanızı sağlayacaktır.

 

Tedarikçi Ziyaretleri: Bazı durumlarda satış temsilcileriniz ekipman ve personel hakkında gözlem yoluyla bilgi edinmek için potansiyel tedarikçilerinize ziyaretler düzenleyebilir. Bir tedarikçinin veya ürünlerinin daha eksiksiz değerlendirilmesi istenirse ziyaretlere teknik ve finans departmanından bir ekip de yönlendirilebilir.

 

Bilgi Talep Mail ve Mektupları: Gönderilen mail ve mektuplarda onlardan talep edilen krtierleri sunmak ve açıklamak size doğru bir zeminde anlaşma ve tercih yapma imkanı sunacaktır.

3-) Tedarikçi Değerlendirme ve Seçim

 Bu adım tedarikçilerin kapsamlı bir şekilde incelenerek adayların bir kaç tedarikçiye kadar indirgenmesini sağlar. Seçim süresince topladığınız bilgilerle aşağıda yer alan çalışmaları yapabilirsiniz;

  • Her tedarikçinin tedarik edebileceğin ürün özelliklerinin sunulduğu ticari bir dosya. Her tedarikçi ayrı bir dosyada tutulmalıdır.
  • Bir karşılaştırma dosyası. Tüm tedarikçilerin size sunduğu fiyat, dağıtım, indirim, kalite vb. açılardan karşılaştırabileceğiniz bir tablo dosyası.

4-) Tedarikçi Seçimi

 Daraltılmış listeye alınan tedarikçilerin teklif ve özelliklerinin yer aldığı bir tablo oluşturduktan sonra ürünün ve şirketin ihtiyaçlarına en uygun olan tedarikçinin seçim aşamasına geçeceğiz.

Tedarikçi seçiminde kalite ve ekonomik kriterler kullanılır fakat ikisini kombinleyerek bir tercih yapmak daha doğru olacaktır.


Ekonomik Kriterler: Seçim için kalemlerin fiyatları, yapılacak indirimler, masrafların ödenmesi( nakliye, paketleme, yükleme ve boşaltma vb.), alım hacminden doğan indirimler dikkate alınarak yapılır.

En düşük nihai fiyata ulaşmış tedarikçiler arasında kalite kısası öne çıkacaktır. Burada en yüksek kaliteye sahip olunan seçilmelidir.

Kalite Kriterleri: Ürünün teknik özellikleri titiz bir şekilde karşılaştırılmalı, numuneler analiz edilip testler yapılmalıdır.

Ancak en ucuz teklif her zaman en uygun teklif değildir. Satış sonrası destek hizmeti, garanti süre ve şartları, ürün ve tedarikçinin piyasadaki imajı gibi ürün ile doğrudan ilgili olmayan parametrelerde kalite puanlamasında kullanılmalıdır.

 Lojistik, Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi Eğitim ve Katkı Süreci

Saymış olduğumuz tüm aşamaları belirli bir teknik, bilgi ve beceri ile yapmak sizi sektörde öne çıkaracağı gibi bunlardan eksik bir şekilde bu süreçleri yönetmek size fazlasıyla büyük bir mali külfet yaratacaktır. Bu alanda eksik olan kaliteli eğitim açığını gören BMI eğitim kurumları alanında önde gelen akademisyen ve yöneticiler ile hazırladığı sertifikalı eğitim programlarında, sektörel örnekler ve dünya trendlerine uygun bir şekilde oluşturulan eğitim modülleriyle iş dünyası profesyonellerine hizmet vermeye devam ediyor. Kurumsal veya bireysel alacağınız sertifikalı bu eğitim programları sizi ve firmanızı sektörde bir adım öne taşıyacaktır. 

Lojistik,Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifikalı Programı


Yazar: BMI Business School Ekibi

bmi_admin